dijous, de maig 31, 2007
dilluns, de maig 28, 2007
Paritat
Marxin
diumenge, de maig 27, 2007
Votants irracionals
Per prendre qualsevol decisió hi ha un element fonamental: la informació. En unes eleccions hi ha una petita minoria amb informació quasi-perfecta, una part substancial de gent amb informació parcial i, em temo, una majoria de gent que no tenen ni idea de què estan votant ni sabrien explicar-te amb una mínima coherència els què i els perquès de les idees que creuen defensar ni ells ni els polítics a qui donen el seu vot. En aquests casos m'imagino que la decisió es pren sobretot atenent als prejudicis, als biaixos (biases) cognitius o d'altres tipus i a la influència de l'entorn. El votant irracional. L'enorme presència de votants desinformats que atenen criteris irracionals per decidir el seu vot té a veure amb l'absència d'incentius per l'obtenció d'informació: quan et vols comprar un cotxe t'interessa informar-te en profunditat perquè estem parlant dels teus diners i ets tu i només tu qui tria el cotxe. En canvi a l'hora de votar no depèn de tu l'elecció de les polítiques (de fet, és molt improbable que el teu vot particular canviï cap resultat), per tant racionalment no surt a compte gastar temps, diners i energia per informar-te sobre les diferents alternatives. El més racional és votar amb criteris irracionals, si volen. Només alguns professionals, una colla d'apassionats de la política i algun freak ens prenem la molèstia de saber què cony vol dir ser de dretes, esquerres, liberal o conservador i què és exactament el que representa cada partit. La resta vota socialista.
divendres, de maig 25, 2007
Fastigós
Semblar ser que avui és el dia de l'Àfrica i els senyors de TV3 han tingut la pensada de dedicar-hi un mini-reportatge dins del TN migdia. Sortien imatges de nens africans plorant i una veu en off explicava la tragèdia de les criatures que moren víctimes d'una malaltia, com el xarrampió, la vacuna contra la qual no val més de 30 cèntims d'Euro. Fins aquí res a dir, sempre val la pena que la televisió contribueixi al coneixement d'aquestes realitats. Un cop exposat el fet la veu en off s'ha començat a animar: amb 1.500 milions d'Euros l'any, explicava, es podria finançar una sanitat universal gratuïta (per l'usuari) a l'Àfrica, que segons s'aventurava a afirmar la veu permetria salvar la vida de 285.000 menors. I acte seguit el segell inconfusible de la casa: 1.500 milions d'Euros és la despesa militar dels Estats Units a l'Irak durant només 11 dies. No he vomitat de miracle, però els asseguro que m'ha vingut la salivera prèvia. No cal dir que des d'avui em comprometo a no tornar a mirar un telenotícies de TV3 fins que no canviïn el cap d'informatius.
By the way, i en la línia informativa de tv3, saben quant es gasta la Unió Europea en ajudes a l'agricultura durant 11 dies? Doncs el 2004, segons la comissió, la curiosa xifra de... 1.500 milions d'Euros (50.000 a l'any).
Sospito que això deu tenir més a veure amb la misèria dels africans que no pas la despesa militar dels Estats Units a l'Irak, però ja saben allò de no deixar mai que la realitat t'espatlli una bonica història, i menys si serveix per fomentar l'odi als Estats Units.
dimecres, de maig 23, 2007
Blood diamond
dilluns, de maig 21, 2007
Barcelona
diumenge, de maig 20, 2007
Últim dia
Abans de venir acostumava a dir que l'únic que podien fer els Estats Units amb mi era decebre'm. Molts em pregunten i em preguntaran què em semblen els Estats Units ara. Després d'aquest temps, ben mirat més aviat curt, si d'alguna cosa m'adono és de l'estupidesa de la pregunta. No sé què són els Estats Units i m'atreviria a començar ben poques frases amb aquest subjecte. No és que els vulgui avorrir amb una al·legoria de la diversitat i multiculturalitat d'aquest país; estic fart de llegir-ne per tot arreu i especialment d'estudiants que hi han vingut a passar un temps. No, no crec que la grandesa d'aquest país, ni la de cap altre, sigui la proporció de negres, asiàtics, musulmans, jueus, llatins i anglosaxons que hi viuen.
La meva excusa per venir era fer un semestre al Boston College. El que volia era viure un temps aquí, sol. Per fornir-se d'una identitat en un lloc nou és pràctic formar part d'una categoria com la d'estudiant universitari. A més, veure com funciona la universitat nord-americana m'ha fet adonar de moltíssimes coses. Una cosa que puc dir és que avui sóc més conscient de com n'era d'imbècil fa quatre mesos i això sempre fa il·lusió. Sempre que acabo l'any acostumo a mirar enrere i evaluar precisament això; en aquest cas quatre mesos m'han fet avançar molt. Bé.
Vaig escollir les classes fugint de l'economia, per provar també l'encert d'una elecció vital com és la carrera: Filosofia de la ciència, Pensament polític nord-americà, Filosofia de la poesia i Equacions diferencials. He disfrutat molt reflexionant sobre la ciència i els autors que he descobert seguint el fil del pensament polític nord-americà des de Winthrop fins a George Bush m'han servit i em serviran per solidificar les meves idees (encara més). Amb les equacions diferencials he descobert que les matemàtiques m'agraden més del que em pensava i aquest descobriment afectarà, segur, el futur de la meva carrera. Amb la filosofia de la poesia m'he acabat de convèncer de l'encert de la meva elecció inicial: no saben les ganes que tinc d'obrir el manual de Macroeconomia del Barro.
Als Estats Units també he tingut temps per llegir. He trobat, finalment, el moment d'atacar les dues obres principals d'Ayn Rand. Vaig començar The Fountainhead volant cap a San Francisco i em va acompanyar mentre travessava Califòrnia. Perseguia Atlas Shrugged per Chicago, Nova York i Colorado. Entre una i l'altra vaig passar un temps amb Paul Auster i Philip Roth. Durant la segona visita a Manhattan vaig considerar necessaria una relectura de The catcher in the rye. Per alimentar la meva passió per l'assaig polític i econòmic: The libertarian reader, editat per David Boaz; The white man's burden, de Bill Easterly; The Welfare state we're in, de James Bartholomew i The Myth of the rational voter, de Bryan Caplan. Les memòries de Friedman, Stigler i Barro es van convertir, durant les primeres setmanes, en companyes inseparables per passar les tardes a la Borders. Impressionant el descobriment del Wall Street Journal, que s'incorpora com a lectura diària a la meva vida, i la decepció amb el Financial Times, que abandona la meva llista de fonts d'informació de l'hora d'esmorzar.
Encara que sigui només per fer enveja al lector que ha arribat fins aquí: San Francisco, Los Angeles, San Diego, Chicago, Nova York, Denver, Colorado Springs, Providence i...Boston.
La frase: 'The most evil sort of man is the man without a purpose'. Si alguna cosa he après és la necessitat de tenir un objectiu a la vida si no vols relliscar pel pendent de la mediocritat per acabar plàcidament instal·lat a l'aldea dels homes d'existència gris i miserable.
divendres, de maig 18, 2007
Mal començament
dimecres, de maig 16, 2007
Externalitats
dilluns, de maig 14, 2007
diumenge, de maig 13, 2007
Colorado
divendres, de maig 11, 2007
Comprin
dimecres, de maig 09, 2007
Suècia
dilluns, de maig 07, 2007
Quatre comentaris
dissabte, de maig 05, 2007
Bé Aznar
Les frases d'Aznar que mereixen ser recordades:
"No puede ir a más de tanta velocidad, no puede comer hamburguesas de tanto y además se le prohíbe beber vino; déjeme que decida por mi, que en eso consiste la libertad"
"los que hemos defendido siempre la libertad y creemos que es buena, defendemos también que la gente pueda tomar sus decisiones
Alan Blinder
divendres, de maig 04, 2007
Mencken
[Les eleccions són mercats de futurs sobre propietats robades]
dijous, de maig 03, 2007
Busy afternoon
Una de les coses que més greu em saben d'abandonar Boston a finals de mes és el fet de perdre la possibilitat que tens aquí de trobar-te les ments més privilegiades del planeta sortint del labavo o debatent el futur de l'economia mundial a quatre parades de metro de casa teva. Aquesta tarda a Harvard debatien l'Alan Blinder (Princeton) i en Jagdish Baghwati (Columbia) sobre els efectes de l'offshoring per l'economia dels Estats Units en les properes dècades. Entre el públic, un grapat de cadires a la meva esquerra, ni més ni menys que el cèlebre Greg Mankiw, autor del llibre d'introducció a l'economia més utilitzat a les facultats de tot el món i d'un manual de macroeconomia que bé el podrien fer candidat a un parell de premis Nobel: el d'economia i el de literatura. A més de ser autor d'un blog amb més de 40.000 visites diàries i ex cap del Council of Economic Advisors del president Bush. Ah, i Thesis advisor, a principis dels noranta, d'un jove català candidat a PhD de Harvard... Xavier Sala-i-Martín, segur que els sonarà.