diumenge, de maig 27, 2007

Votants irracionals

Els polítics acostumen a bramar a favor de la participació; ja saben allò de la festa de la democràcia, dels deures cívics i d'altres collonades . A mi em sembla, com en tot, que l'important no és participar. El cas és que participar perquè si no fa cap bé a ningú i en molts casos és veritat que el més racional (i millor per tothom) és quedar-se a casa.

Per prendre qualsevol decisió hi ha un element fonamental: la informació. En unes eleccions hi ha una petita minoria amb informació quasi-perfecta, una part substancial de gent amb informació parcial i, em temo, una majoria de gent que no tenen ni idea de què estan votant ni sabrien explicar-te amb una mínima coherència els què i els perquès de les idees que creuen defensar ni ells ni els polítics a qui donen el seu vot. En aquests casos m'imagino que la decisió es pren sobretot atenent als prejudicis, als biaixos (biases) cognitius o d'altres tipus i a la influència de l'entorn. El votant irracional. L'enorme presència de votants desinformats que atenen criteris irracionals per decidir el seu vot té a veure amb l'absència d'incentius per l'obtenció d'informació: quan et vols comprar un cotxe t'interessa informar-te en profunditat perquè estem parlant dels teus diners i ets tu i només tu qui tria el cotxe. En canvi a l'hora de votar no depèn de tu l'elecció de les polítiques (de fet, és molt improbable que el teu vot particular canviï cap resultat), per tant racionalment no surt a compte gastar temps, diners i energia per informar-te sobre les diferents alternatives. El més racional és votar amb criteris irracionals, si volen. Només alguns professionals, una colla d'apassionats de la política i algun freak ens prenem la molèstia de saber què cony vol dir ser de dretes, esquerres, liberal o conservador i què és exactament el que representa cada partit. La resta vota socialista.

Fins aquí algú podria pensar que bé, el votant mitjà (recordi's Churchill: 'el millor argument contra la democràcia és una conversa de cinc minuts amb el votant mitjà') vota sense criteri i s'equivoca en l'analisi de les situacions, però els errors d'uns compensen els errors dels altres i una espècie de mà invisible ens porta a un resultat global òptim. Sí, sempre i quan l'error de la massa ignorant sigui atzarós, no sistemàtic. El que passa és que per una pila de circumstàncies (entre ells, sospito, la ignorància sobre temes econòmics) la massa de votants catalans tendeix a equivocar-se sistemàticament cap a la mateixa banda, presenta un biaix notable que impedeix l'equilibri de què parlava: infravaloren netament el poder del mercat, sobrevaloren la capacitat de gestió de l'Estat, els seus propis coneixements (com jo en aquest post), etc.
Excitar la participació entre la massa ignorant, no s'equivoquin, no beneficia a la democràcia ni enforteix llibertats de cap tipus. És pura i simplement campanya socialista.

6 comentaris:

Blogger Jordi Coll ha dit...

Almenys demà no seràs al cau de biases de la Trinitat...

12:08 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Ahir vaig dir que era de dretes i que me la pelava el que pensessin els demés, l'esquerra era massa somiadora i no servia per res. Què va passar? Gairebé m'és arrencat el coll per una colla de joves-rics-gràcies-als-pares-de-dretes que defensaven el "proletariat". Trist i si no erets d'"esquerres" eres un paràsit.

12:24 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

El que passa que aquest argument de que la gent "no sap el que vol" és el mateix que fan servir els planificadors econòmics per otorgar-se la potestat d'organitzar-ho tot ells i ficar-se en la nostra vida privada.

7:40 a. m.  
Blogger El Director ha dit...

Sí, però el problema és que si un tio s'equivoca amb el cotxe que es compra pots comprendre que a mi se me'n refot (jo segueixo amb el meu) en canvi si aquest tio i els de la seva espècie elgeixen els sociates perquè ens governin jo també els he d'aguantar.

8:23 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

una pregunta al Jordi:

estàs a favor o en contra de la democràcia? si estàs en contra, què proposes?

és curiositat, de tant en tant entro al teu blog i acostumo a veure queixes i més queixes sobre la democràcia...quan aquesta no porta als resultats que tu creus millors...

12:05 p. m.  
Blogger Xevi ha dit...

La democràcia està molt bé quan serveix per triar un govern el més mínim possible, suficient i necessari que garanteixi la llibertat i per tant el lliure mercat.
Si la democràcia serveix per a triar un mal dictatorial (que no només és de dretes, sinó que tendeix més cap a l'esquerra xD) llavors la democràcia no és vàlida. Hitler va ser elegit democràticament, o no?
La democràcia, doncs, és una eina que no és bona ni dolenta en sí, però pot fer bé o mal en depenent de qui la faci servir. I com que vivim en una societat plena d'imbècils analfabets, llavors la democràcia es converteix en una eina perillosa. Els polítics progressistes (per tant no-liberals) menteixen i desinformen a la població per què no sigui lliure de triar.

Jo ho veig així.

8:43 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici