dimecres, de maig 23, 2007

Blood diamond

Blood diamond és una pel·lícula amb un missatge racista. Els negres del cor de l'Àfrica es maten amb una bestialitat esgarrifosa, nens inclosos, però tota l'estona se'ns presenten com a víctimes innocents dels perversos directius (blancs) de les multinacionals que es dediquen al negoci dels diamants. I aquí algú pensarà que estem davant d'un racisme contra els blancs. Pot ser, però no és això el que m'ha cridat l'atenció. El racisme de la pel·lícula, s'ha de reconèixer que molt subtil, rau precisament en el menyspreu de la culpabilitat de totes les diverses faccions de negres que s'esbudellen per un grapat de diamants. Se'ns presenta l'escena com si els que disparen les metralladores contra poblats de gent indefensa no fossin responsables del que fan, només víctimes inconscients de l'únic humà amb capacitat per a la responsabilitat: l'home blanc. Com si tots aquells homes (negres), capaços d'una brutalitat difícil d'imaginar, fossin nens petits que no saben el que es fan, marionetes dels perversos empresaris europeus. Això no és racisme? És que un negre no té dret a ser malvat per ell mateix?

7 comentaris:

Blogger Tals ha dit...

Home, si tens en compte que fins ara s'ha relacionat el concepte de violència amb el de maldat no crec que a la gent li sembli racista que un negre sigui violent, sinò més aviat tot el contrari. Ja saps, totes aquestes coses de la moral cristiana-platònica-socràtica amb els seus conseqüents derivats.

11:07 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Parlar per parlar:
No té res a veure, però atenció al següent raonament, ja em direu què en penseu.
Suposem que la salut pública és un bé pel qual tot individu està disposat a pagar. Com s'explica això? Doncs, suposem que suprimim la seguretat social i que aquells que no es poden pagar una sanitat privada es posen malalts. Això és un problema pels que se la poden pagar, ja que augmenta la possibilitat de contagi. (Pensem per un moment, que hi ha incomptables malalties de les quals ja ni ens preocupem perque no hi ha risc de contagi, que és molt diferent de ser immune.) Així doncs un servidor està disposat a pagar un euro per disminuir el risc, però no cent milions; i entre aquests dos valors i deu haver allò que seria el preu. A més, en teoria, aquells que tenen una renda més elevada, tenen més interès a pagar, ja que hi tenen més a perdre. La pregunta és: justifica això la sanitat pública? No ho confongueu amb: justifica això la sanitat publica tal com la coneixem actualment? I tampoc seria una discussió sobre com s'hauria de recaptar (impostos fixos, proporcionals, progressius,...). I si la resposta és no, cal dir on falla el raonament.

11:42 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

No sóc expert en medecina, però tinc entès que el tema dels contagis té més a veure amb la higiene pública que no pas amb el nivell de l'atenció mèdica, etc. Justificar la Sanitat governamental amb l'argument dels contagis no em sembla gaire savi. En tot cas res a veure amb un bé públic: tècnicament, si el que et preocupa és el teu risc de contagi, això és una cosa perfectament individualiztable (si tanta por et fa contagiar-te tindràs incentiu a finançar la manera d'impedir-ho directament).

3:20 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Bé, si descartem les malalties de què es pot ser portador sense patir-les, diria que és més fàcil contagiar-se d'una persona malalta, que d'una sana. Això no vol dir que la higiene no sigui un altre factor.
En tot cas, és difícil que un individu vetlli per la salut de tots; a més, entres en el joc de que per tothom és preferible despreocupar-se i que sigui un altre el que pagui. No sé, ... hi ha decisions realment individuals, però un problema com el de la sanitat creus que es pot mirar des del punt de vista de l'individu? Qui ho financiaria?

7:08 p. m.  
Blogger Jordi Coll ha dit...

Ho he arreglat i ja tinc blog!

11:53 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

em sap greu que t'hagis pensat que la película era un panflet racista/antiracista (o la conclusió que se'n pugui treure del teu "article" que és francament espès en aquesta ocasió). El missatge de la pel.licula, donat que com bé dius deixa als blancs i als negres com una merda (tot i que tu diguis paradoxalment que els negres hi fan accions totalment salvatges però que queden com a bons, mmm....??????)
Bé, el missatge del film, és un pelet més universal i potser encara t'agradará menys que el missatge que li has tret tu. La peli va de que els diners i la riquesa (sobretot l'ansia de riquesa) porten als homes a ser capaços de cometre vertaderes atrocitats.

5:31 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

Perdona per l'espessor de l'article.

5:41 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici