dijous, de març 26, 2009

Hemeroteca

A la web de La Vanguardia hi han instal·lat una hemeroteca magnífica i aquest matí m'he dedicat a fullejar l'exemplar del 23 de gener de 1987. No pensava que informativament fos cap dia destacable, però per mi és un dia prou important (vaig néixer) i m'ha fet gràcia saber quines notícies llegia la gent mentre venien cap a la Dexeus a veure'm per primera vegada.
I furgant amunt i avall he topat amb aquesta notícia:

"Un funcionario de EE.UU se suicida ante la TV durante una rueda de prensa"

La història i el vídeo són brutals, de veritat. Ara, ja els aviso que si són sensibles a les escenes dures més val que no el mirin sencer.

dimecres, de març 25, 2009

Per error

Expliquen que el matemàtic George Dantzig, quan estudiava a Berkeley, un dia va arribar tard a una classe de Mathematical Statistics (li posen aquest nom i no simplement Statistics per deixar ben clar el pa que s'hi dona i evitar que se'ls esmunyi a la classe gent d'empresarials). Quan va entrar va veure que a la pissarra hi havia escrits dos problemes i els va apuntar de seguida a la llibreta convençut que eren deures per la setmana següent (tinguin en compte que en aquella època no hi havia presentacions de Powerpoint ni cap dels altres instruments diàbolics que han acabat amb l'interès de les classes). Sembla ser que mentre els feia va trobar-los una mica més complicats de l'habitual i els va acabar entregant fora de termini, una mica avergonyit. Al cap d'una setmana el professor el va anar a veure tot exaltat: els problemes, com el professor havia explicat abans que arribés en Dantzig, no eren deures: eren dos teoremes indemostrats (conjectures, per ser més exactes) i el fill de puta els acabava de demostrar. Per error.
En fi, confio que sigui mentida.

divendres, de març 20, 2009

Protecció Suïssa

L'extorsió a les autoritats suïsses per part dels governs occidentals perquè reveli als recaptadors corresponents les dades de ciutadans estrangers que hi tenen comptes fa unes setmanes que s'ha intensificat. Els molesta, cada vegada que exigeixen ficar les grapes als comptes d'algun dels seus ciutadans, topar amb la famosa Llei de Bancs que protegeix el secret de les dades dels comptes mantinguts en qualsevol banc de la Confederació. Cal dir que és curiosa la posició de països com França, que fins i tot davant de violacions flagrants dels drets humans a càrrec de dictadures brutals considera que ha de prevaldre la sobirania de cada Estat sobre el seu territori (Iugoslàvia, Iraq...), però sembla ser que quan es tracta de l'evasió fiscal, tota pressió és poca i si cal forçar un país a canviar les seves lleis o a saltar-se-les directament, so be it. En fi, d'aquesta assimetria ja en vaig parlar l'altre dia.
El cas és que no és la primera vegada que un govern estranger posa les autoritats suïsses contra les cordes perquè reveli dades de comptes d'estrangers. No sé si estan al corrent sobre el primer episodi d'aquest tipus que va tenir una certa rellevància mediàtica: 1934.
El govern del canceller Adolf Hitler mira per totes les vies, incloent el soborn directe a banquers i autoritats, d'aconseguir informació sobre els comptes que ciutadans alemanys jueus, considerats Enemics de l'Estat, mantenien al país veí. El Parlament suís va aprovar finalment una llei que protegia el secret dels comptes bancaris i preveia càstigs severs per a qualsevol que la violés.
I bé, és precisament contra aquesta llei que lluiten ara les autoritats fiscals nord-americanes i europees.
Ells sabran, però em sembla que convé no oblidar els motius que la van engendrar.

divendres, de març 13, 2009

Intimitat, privacitat

L'esquerra socialdemòcrata passa per creure amb entusiasme en el dret a la privacitat, a la intimitat, a la confidencialitat de les comunicacions i a no ser escorcollat arbitràriament fins a extrems humiliants abans de pujar a un avió. S'enfaden i fan soroll mediàtic quan es parla de controlar els correus electrònics, instal·lar càmeres a llocs públics per lluitar contra petits delictes o donar més marge a la policia per interrogar als sospitosos de terrorisme.
- Preservar el dret a la intimitat és primordial- bramen. -No s'hi val tot per lluitar contra el terrorisme-. -Si cedim, guanyen els terroristes,- he sentit dir. Bé, coincidim. El que no acabo d'entendre, i agrairia que algú m'expliqués, és per què tota aquesta xerrameca liberal defensora fins a les últimes conseqüències del dret a la intimitat expira quan el presumte delicte no és segrestar un avió i fer volar pels aires un edifici amb milers de persones a dins sinó dipositar discretament una part dels propis ingressos en un país amb una normativa tributària diferent. Un paradís fiscal, si volen.
De fet, el problema ja no és el dels paradisos fiscals, el problema el tenim aquí mateix: Hisenda pot demanar al meu banc, sense cap ordre judicial, que li passi tota la informació dels meus comptes i operacions. On són els defensors dels drets civils, els que posen el crit al cel perquè els miren la bossa abans de pujar a un avió?

diumenge, de març 01, 2009

Bones notícies

No segueixo amb gaire detall el femer socialdemòcrata de la política espanyola, però avui no em puc estar de celebrar que els sociates perden una petita part de la seva omnipotència: Galícia.
I això de la omnipotència sociata no és cap exageració: si viuen a Barcelona, o a qualsevol de les capitals de província catalanes, el 100% dels seus impostos els administra el PSOE.
Amb les eleccions d'avui també és veritat que hi ha el perill que els sociates posin les grapes al govern basc i a mi aquest tal Patxi López em fa venir gairebé tanta vomitera com el Zapatero, però la perspectiva de veure com aquella banda de socialistes i comunistes que regentaven Galícia perden la feina és molt reconfortant, no m'ho poden negar.