dissabte, de novembre 21, 2009

Sucidis

L'Arcadi Espada diu avui que "El suicidio se está convirtiendo en un asunto importante del debate contemporáneo. Los números, inquietantes, están abriendo las grietas del tabú social y mediático."
Una ullada ràpida a les dades de l'INE sobre morts per suicidi dels últims anys permet construir el gràfic següent, que representa la taxa de sucidis a Espanya per cada 100.000 habitants. Sé que a la web hi ha dades anteriors al 1999, però són més difícils de processar i al preu que facturo les hores que dedico a escriure això (0,00 €, IVA inclòs) no puc dedicar-hi més temps.




En resum, entre 1999 i 2007 (últimes dades disponibles), la taxa de sucidis a Espanya ha baixat un 10%, de 8 a 7.2 sucidis per cada 100.000 habitants.
Una altra fet comentat és la incidència del suicidi entre els menors de 25 anys, que segons sembla és la principal causa de mortalitat per aquest grup d'edat. Bé, les mateixes dades de l'INE diuen que la història des de 1999 pels nens i joves entre 10 i 25 anys és la següent:


En resum, ha baixat un 36%. Repeteixo: 36% down. De 3.34 a 2.13 sucidis per cada 100.000 individus en aquest grup d'edat. Noti's, a més, que la taxa de sucidis dels joves és significativament inferior a la mitjana de la població.


És a dir, i com ja vaig escriure fa uns anys, el fet que la primera causa de mortalitat dels joves siguin els sucidis és una magnífica notícia si tenim em compte que la seva incidència no ha parat de baixar. Senyal que algú està fent una bona feina curant càncers, sides i evitant accidents de trànsit.

Font: Elaboració pròpia amb dades de l'INE: http://www.ine.es/jaxi/menu.do?type=pcaxis&path=/t15/p417/&file=inebase

Etiquetes de comentaris:

8 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

ei jordi!

d'acord estarem en que l'Arcadi és un home intel·ligent, i no se si el seu contrast informatiu passa per l'INE... però és probable que les seves dades es refereixin (potser, eh?) al 2008 i 2009, pel tema de la crisi econòmica, cosa que l'INE no reflexa. (Sempre em pregunto com poden anar tant i tant lentes les recopliacions de dades, quan parlem de suicidis...). Però bé, això.

Per cert, serà del teu agrat saber que el país europeu (sense contar els ex-comnunistes) amb més sucidis és el més socialdemòcrata, Finlàndia. Correlació o causalitat? he,he,he.


au, salut!

3:42 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

Mmm...no tinc cap dubte que és un home molt intel·ligent. De totes maneres al seu article ja diu que les últimes dades que té són les del 2007. I esmenta els números concrets per aquell any. Però ell no diu que la taxa de sucidis hagi pujat, diu que ho diu un conegut seu que hi entén.

6:07 p. m.  
Anonymous El concunyat de la tieta ha dit...

Home, sr. Director, veig que els seus tiets ja li han pogut trobar "alguna cosa" per passar els matins. M'en alegro molt, sobretot per ells, que em consta que ja començaven a patir una mica per vosté. Doni'ls records de part meva.

3:05 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

Concunyat, podries desenvolupar una mica mes la teva "teoria dels tiets"? Tinc curiositat.

10:44 p. m.  
Anonymous El concunyat ha dit...

Quina teoria? Ells patint com animals i vosté... que ni s'en recorda que existeixen? Ara entenc el que em diu la meva germana de que ha sortit tort. Truqui'ls, sr. Director, truqui'ls. Que només la gent gran saben com s'agraeix una trucadeta de tant en tant. Quan tot comença a ser un compte enrera, qualsevol petit detal s'assavoreix amb més delit.

4:00 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

Perdona, ens coneixem?

3:57 a. m.  
Anonymous Un cosí del concunyat (per part de mare) ha dit...

D'oïdes

4:30 p. m.  
Anonymous pukinuki ha dit...

jo també conec a la seva mare... la dona pot respirar ben tranquil·la d'ençà que no hi és...

Ha tornat a penjar la bandera de la FAI al menjador i va tot el dia cantant "la internacional"

12:16 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici