dissabte, d’octubre 13, 2007

Esclaus

Sovint s'utilitza l'argument utilitarista per justificar l'impost progressiu sobre la renda i les transferències redistributives. La utilitat marginal decreixent del diner garanteix que expropiar una part dels ingressos d'aquells amb rendes més elevades (posem del 10% més ric) i transferir-los a individus amb rendes baixes (posem el 90% restant) maximitza el benestar global, la suma de benestars individuals. Molt bé. Ara m'agradaria que construissin un argument utilitarista per oposar-se a l'esclavatge suposant que els esclaus representessin el 10 % de la població (i fossin extraordinàriament productius) i els amos el 90% restant.

3 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Deu "skins" capquadrats apallissen a un negre indefens. Una persona pateix, d'acord, però a canvi la felicitat d'unes altres deu persones augmenta considerablement.

De veritat algú segueix creient, avui dia, en l'utilitarisme?

7:35 p. m.  
Blogger Xevi ha dit...

Un esclau és una persona que no és lliure, que treballa per a algú que només li proporciona menjar i un lloc per dormir.

Quan un empresari fa la retenció al seu empleat i totes aquestes merdes fiscals, està treballant de recaptador d'impostos de forma obligada i sense cap tipus de compensació econòmica. Ni tant sols menjar ni lloc per dormir.

Per tant hi ha vegades que l'Estat ens tracta pitjor que als esclaus.

7:37 p. m.  
Blogger Xevi ha dit...

De fet els esclaus es van abolir per dos motius, al món occidental.

1) A USA els territoris del nord tenien treballadors occidentals, i alliberant els esclaus podien aconseguir treballadors més barats.

2) Els esclaus rendien menys que no pas un treballador, tot i que tenien unes condicions de vida molt dolentes, tenien assegurat el menjar i el dormir, i no estaven incentivats a treballar, feien el mínim per sobreviure. En canvi els treballadors havien de treballar per menjar, per tant feien el màxim per sobreviure.

7:40 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici