diumenge, de juliol 20, 2008

Dret a vot

L'altre dia em va quedar pendent la reflexió sobre això del dret a vot dels immigrants. És important, primer, aclarir quin ha de ser el criteri per determinar qui pot i qui no pot votar en unes eleccions. I quin és? Cadascú dirà la seva, però em permeto esmentar alguns criteris que s'han fet servir al llarg de la història (són combinables, evidentment): pot votar qui contribueix a les arques de l'Estat en una determinada quantitat, qui pertanyi a determinades famílies, qui és home, qui és major d'edat, qui és pare de família, etc. N'hi ha molts, d'acord. Ara bé, em sembla que no tots són compatibles amb els criteris de justícia social, que, com a mínim a occident, semblen regir l'organització de la cosa pública.
Segons aquests criteris, no sembla que el dret a vot sigui cap privilegi atorgat per un Estat a les persones, sinó un més del paquet de drets fonamentals la garantia dels quals donen la màxima legitimitat possible a l'Estat (que per mi segueix sent ben poca, però això deixem-ho) per fer coses com cobrar-nos impostos o tancar-nos en gàbies.
Bé, si estan d'acord amb això, mirin d'evaluar aquest criteri per atorgar el dret a vot:
"podrà votar en un Estat X tot aquell ciutadà d'un Estat Y que resideixi a l'Estat X només si l'Estat Y reconeix també aquest dret als ciutadans de l'Estat X."
Els sembla aquest un criteri compatible amb els principis de justícia social d'Occident? O s'assembla més al criteri de "qui contribueixi més" o "qui sigui pare de família"?
I si creuen que és un criteri acceptable, també els semblaria acceptable reconèixer el "dret a un judici just" als ciutadans d'un altre Estat només si aquest altre Estat també el reconeix als ciutadans del primer? I sinó, quina és la diferència?
Doncs bé, ningú no ha posat el crit al cel quan els socialistes, entre les condicions per atorgar el dret a vot als immigrants, inclouen, sense immutar-se, aquest obscur principi de la "reciprocitat".
Vostès diran.

1 comentaris:

Blogger Moré ha dit...

Benvolgut Jordi, T'oblides d'un element fonamental com a condició necessària: per a poder votar s'ha de tenir reconegut, primer que tot, la condició de ciutadà de l'Estat en qüestió, després et poden demanar una determinada contribució, ser pare de femilia, ser major d'una determinada edat, ser home... PERÒ TOTES AQUESTES CONDICIONS NO SERVÍEN SI NO ERES CIUTADÀ, o el que era el mateix, tenies la nacionalitat del mencionat país. La condició novedosa és queara per a determinades elecciones volen que es reconegui el dret a votar a no ciutadans amb la calusula de reciprocitat que tu dius. De fet el que reconeixen és l'homologació de ciutadania pel que fa al vot.

Jo penso que per a votar s'ha d'accedir a la ciutadania i que aquesta dóna la plenitut de drets en un Estat, això reconeixent com dius que els Estats són merament presons de ciutadans.

2:14 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici