dijous, de març 13, 2008

Spitzer/Kristen 2008

Diuen que a Wall Street brindaven amb xampany ahir, quan el client número 9 presentava la seva dimissió com a governador de l'Estat de Nova York. Fantàstic. El desig de venjança sempre m'ha semblat una de les sensacions més nobles de l'ànima humana. I la venjança satisfeta un dels plaers terrenals suprems. Què hi deu haver de més excitant que veure l'home que t'ha arruinat la vida dimitint, humiliat, arrossegant-se davant les càmeres i amb la carrera política finiquitada abans de començar. Això deuen haver sentit moltes de les víctimes de les temibles investigacions (que tantes vegades acabaven sense cap conseqüència legal, però amb carreres i reputacions arruinades per sempre). Deien que volia ser president. Je je. Al carrer. Spitzer era un d'aquests il·luminats perillosos, que volia redimir Nova York d'una pila de pecats. La prostitució, per exemple. O més exactament, volia guanyar unes eleccions. Un dels seus hobbies preferits era posar les grapes de la justícia governamental (si em permeten l'oxímoron) sobre els inversors de Wall Street, blanc sucós si un té aspiracions polítiques que han de ser validades per la massa que recela de tothom que guanya més diners. El seu modus operandi era el següent: iniciava una investigació contra un broker de Wall Street (milionari), l'acusava, per exemple, d'utilitzar informació privilegiada. Esbombava tots els detalls de les acusacions a la premsa, l'investigat perdia la feina, la reputació i molts diners. En una ocasió expliquen que va amenaçar a una de les seves víctimes que si no col·laborava el faria detenir davant de la seva filla de 7 anys i de la seva dona embarassada. Encabat el jutge no trobava cap indici de delicte i tot quedava en no-res. Discretament, l'oficina del Fiscal General informava que s'havia arxivat la investigació i a buscar la següent víctima. Etc. Un exemple més de les conseqüències nefastes del poder desenfrenat que donem al Leviatan fins i tot en les societats liberals d'Occident.
Avui, però, somric quan m'imagino la indescriptible satisfacció de venjança satisfeta que deu recórrer les avingudes de Manhattan des del districte financer fins a l'apartament del client número 9, l'exgovernador Elliot Spitzer.

1 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Segurament t'agradaria llegir "The Bonfire of the Vanities" de Tom Wolfe. Tracta precisament sobre un broker la vida del qual queda arruinada per culpa d'un fiscal sense escrúpols.
També hi ha una pel·lícula, no gaire reeixida, sobre la novel·la.

12:10 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici