dissabte, d’octubre 28, 2006

Propostes curioses

Sembla que l'Artur Mas vol conquerir el vot de tots aquells propietaris que lloguen els seus pisos. Si no no s'entén la proposta estrella de la campanya de CiU: pagar el 50 % del lloguer a les parelles joves. La proposta tindrà principalment tres efectes:
Primer, un considerable augment dels preus del lloguer. Les parelles joves representen una part força important de la demanda de pisos de lloguer a Catalunya, per tant una modificació en la seva disposició a pagar tindrà efectes notables sobre el preu i la quantitat globals del mercat. I la modificació en la seva disposició a pagar és prou evident si s'introdueix la mesura de finançar-los amb diners de tots el 50 % del lloguer. Per simplificar-ho utilitzem quantitats fixes enlloc de percentatges: imaginem que el preu d'equilibri actual és de 600 € per un pis mitjà. Això vol dir que el govern donarà 300 € a cada parella que en llogui un. Molt bé, però resulta que els senyors que lloguen els pisos no són completament imbècils i saben reaccionar als canvis en l'entorn, com aquest. En economia diríem que la corba de demanda s'ha desplaçat a la dreta, és a dir, per cada preu donat la quantitat demandada serà superior. És òbvi que si abans a 600 € es volien llogar 10 pisos, ara els pisos que es voldran llogar a aquest preu seran els que abans es volien llogar a 300 € (recordem que dels 600 només n'hem de pagar 300, els altres els paga el contribuent) per tant molts més. Donat aquest increment de la quantitat demandada de pisos de lloguer, és de calaix que el preu final (percebut pels propietaris) augmentarà fins a tornar a equilibrar el mercat. El preu d'equilibri, doncs, passarà dels 600 a una quantitat entre 600 i 900, segons la sensibilitat de demandants i oferents al preu (elasticitat). Si, com sembla raonable pensar, la demanda és molt més elàstica que l'oferta (de pisos hi ha els que hi ha, per molt cars o baratos que es posin, en canvi a l'hora de llogar tens altres opcions: comprar, llogar en una altra localitat, etc), el preu pujarà pràcticament fins als 900 € i per tant els joves hauran de seguir pagant aproximadament el que ja pagaven abans (ja sé que no seria exactament així perquè no paguen una quantitat fixa sinó un percentatge, però la idea és la mateixa).
Segon: Tots aquells que vulguin llogar pisos i no compleixin la feliç condició de ser parelles joves renegaran d'Artur Mas i tota la seva família durant temps i temps. Resulta que a ells el preu els haurà augmentat gràcies a la genial idea del candidat però no rebran cap ajut del govern. Perquè si el preu del mercat puja, puja per tothom, tinguin o no ajuts.
Tercer: Els grans guanyadors, els que entraran a militar a CiU amb alegria i entusiasme seran, com ja us deveu imaginar, els propietaris dels pisos de lloguer. Que sense ser ni parelles ni joves ni fer res diferent que abans passaran a cobrar molts més diners pels seus pisos.
Conclusió: entre els contribuents i els no-parellesjoves acabarem transferint una important suma de diners a tots aquells que es dediquen a llogar els seus pisos, això sí, aconseguint que algunes parelles joves paguin una mica menys pel seu lloguer. Vols dir, Artur, que surt gaire a compte això?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici