dijous, d’octubre 19, 2006

Encara estem així?

La setmana passada encara havia de llegir a "La Vanguardia" un comentari sobre Bill Gates que serveix molt bé per il·lustrar l'estúpida concepció que es té generalment en ambients contrastadament estúpids sobre què vol dir fer-se ric. La idea és que Bill Gates ha fet la seva fortuna robant sense compassió a la resta de mortals. Això vol dir per aquestes lluminàries fer-se ric: robar. Piensa el ladrón que todos son de su condición. Que ells només puguin o sàpiguen fer-se rics robant dels pressupostos públics, a tots nosaltres en definitiva, no vol dir que aquesta sigui l'única ni la més habitual forma d'enriquir-se.
Ho exposaré de forma molt senzilla: la renda que obté algú al llarg de la seva vida és simplement la quantificació del benestar que aquest algú ha aportat a la humanitat. Punt. M'explico:
Un matí baixo a casa el veí del principal. Necessita que algú talli l'herba del jardí. No té temps, jo si. M'ofereixo per tallar-li l'herba i encabat em dóna un paper de color taronjós, formes arquitectòniques més aviat abstractes i un parell de xifres: 5 i 0. Popularment es coneix com un bitllet de 50 €. Això no és més que un certificat que ve a dir: el portador d'aquest document m'ha proporcionat benestar (utilitat en diuen els economistes) pel valor indicat, 50 € en aquest cas.
Surto de casa del veí amb pressa. A les 2 he de dinar en un restaurant del centre amb 3 amics i se'm fa tard. Dinem una vichissoise amb caviar i una cua de bou sublims. Arriba l'hora de pagar. El cap de sala s'acosta i em diu: - Sr. De la Torre, vostè acaba de menjar-se una cosa que algú altre ha produit per vostè, què ha fet vostè per algú altre? - He tallat l'herba del meu veí.- responc- Demostri-ho -. Li mostro el bitllet (que ja he definit com el certificat que ens expedeix aquell a qui hem produit benestar o utilitat) - Bé.
Doncs bé, si Bill Gates, Larry Page o Steve Jobs tenen muntanyes d'aquests paperets de coloraines (o simplement nombres de moltes xifres en un ordinador d'un Banc qualsevol) és simplement perquè molta gent ha expedit 'certificats de benestar' al seu favor, és a dir, és enorme el bé que han repartit entre els seus congèneres. Si voleu quantificar-lo, mireu la renda que han obtingut. Tan senzill com això.
No esteu fent servir un programa de Microsoft ara mateix? No heu buscat res a google avui? I gràcies a qui? A la caritat? Al govern? Al voluntariat? És molt més fàcil, tenen noms i cognoms: William H. Gates i Larry Page, respectivament. Gràcies, una vegada més.

2 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Bill Gates no és un lladre sinó un mentider que està venent un producte que diu que és creació seva quan no és així

7:42 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

aha!!!!!, jo utilitzo mac, no diria que Bill gates es un lladre, i ni molt menys crec que sigui un salvador de la humanitat al que tots haguem d'agraïr el nostre benestar (almenys, no crec que ho sigui pel fet d'haver-se fet ric, podriem discutir en un altre moment les seves tasques humanitàries i filantròpiques), sinó que es un tio molt llest i molt hàbil i crec que és admirable (res més enllà d'això) i ho crec perquè tothom en difama i segueix enriquint-lo (bé jo utilitzo mac però és per raons funcionals no pas per principis morals). Això és tot.

6:31 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici