dilluns, d’abril 02, 2007

Desigualtat i utilitat

És freqüent sentir com remuga la progressia occidental pel drama de les desigualtats, que 'cada vegada són més grans', etc. De totes maneres, és acceptat més o menys per tothom que la humanitat, i això inclou els més rics però també els més pobres, gaudeix avui de molta més riquesa que fa mil, cent o cinquanta anys. A vegades costa fer-ho entendre, però en fi, a Galileu també li qüestionaven moltes coses, segurament menys evidents.
Si fan una mica de memòria se'n recordaran de tota aquella història de la utilitat marginal decreixent del diner i les implicacions que permetien a alguns justificar la progressivitat de l'impost de la renda per maximitzar la utilitat global (diguéssim que la situació post-robatori, tot i no ser Pareto superior, sí que seria superior en el sentit de Kaldor-Hicks).
Molt bé, tenim que un increment de renda implica una increment d'utilitat superior com més baix és el nivell inicial (de renda). Sembla plausible pensar que donar mil euros a un homeless suposa una diferència a la seva vida molt més substancial que la que li suposa a Bill Gates ingressar un milió de dòlars més.
Conclusió: l'augment de riquesa dels més pobres, encara que alguns mantinguin que la desigualtat en unitats monetàries creix (i tampoc aquí no hi ha consens), ha comportat un augment d'utilitat molt superior per aquests que no pas pels que ja eren rics i és fàcil pensar, per tant, que la desigualtat efectiva, calculada com la diferència en els nivells de benestar real, no ha parat de reduir-se des que tenim ús de raó. La conclusió teòrica sembla consistent amb una intuició que tinc, almenys jo, i que m'inclina a pensar que la diferència entre el meu nivell de benestar i el del senyor Gates és molt menys important que la que existia fa 200 anys entre l'home més ric de la terra i l'individu que ocupava la meva posició exacta a la distribució de la població en funció de la renda.
Potser al cap i a la fi havíem menyspreat el poder de la UMD per corroborar les nostres tesis més optimistes.

6 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

L'altra cara de la moneda. Molt bona!

8:49 p. m.  
Blogger Guillem Laporta ha dit...

Com a membre del comitè d'Idees del ND dóno suport públic a la teoria que, com totes les altres, aniràn a parar al Món de les Formes platòniques, altrament anomenat Zulo.

Dedueixo de l'article que utilitat=benestar. No sé què dir-te. Convenç-me.

1:13 a. m.  
Blogger Guillem Casas ha dit...

Tot i que no directament relacionat sí que hi té quelcom a veure: L'altre dia llegia un article de fa poc de XSM on hi explicava el projecte de la Fundació Umbele 1€=1€ que acabava amb el 1€=2€ parlant dels microcrèdits a través de donacions.

Iniciatives com aquesta contribueixen a que teories com la teva, poc acceptades per la societat, es facin més patents.

1:42 a. m.  
Blogger El Director ha dit...

Efectivament, Bill: utilitat=benestar. S'hi està tan bé al món de les idees...algun dia algú irromprà de cop i sense avisar a l'Estable, Les Lleixes i Planta 102 i descobrirà que fa mesos que no s'hi diu res de pràctic. Art for art's sake.

1:59 a. m.  
Blogger Moré ha dit...

Mai s'havia viscut tan be com ara. Aquesta és la realitat palpable més enllà de qualsevol teoria.

12:25 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Senyor Jordi de la Torre,


Els increments en el benestar generalitzats que hi ha hagut al mon i que tu senyales, ha que creus que han sigut deguts? L'aparicio de la classe mitjana tu l'atribueixes a la benevolença dels primers industrials? Aquests increments de benestar han vingut acompanyats per la lluita ferotge pel repartiment d'un pastis cada cop mes gran. El creixement economic per se no siginifica un repartiment equitatiu de la riquesa, com sembla clar. Si admetem que la riquesa es relativa, per mantenir un nivell de benestar donat, les taxes de creixement dels grups mes desfavorits haurien de ser mes altes que les dels mes rics pq aquests milloressin efectivament.

3:27 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici