diumenge, de desembre 24, 2006

Nozick

L'antídot contra Rawls té nom i cognoms: Robert Nozick. Confesso que no el vaig descobrir fins fa pocs mesos. Lectura obligatòria per tot liberal que es vulgui defensar amb solvència del munt de tòpics antiliberals que circulen disfressats de moralina barata. A l'Estable en sentireu a parlar sovint.

'Gravar amb impostos els beneficis del treball és igual que el treball forçat. Apoderar-se dels resultats del treball d'algú és equivalent a apoderar-se de les seves hores i ordenar-li realitzar activitats diverses"
Robert Nozick (1938-2002)

16 comentaris:

Blogger Julio ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

5:45 a. m.  
Blogger Julio ha dit...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

5:45 a. m.  
Blogger Julio ha dit...

És injust que l'Estat et robi part del teu treball i se'l quedi, ja sigui per distribuïr-ho o per gastar-ho, com tampoc es just que gaudim de rentes que no provenen del treball, com les rentes de capital, on són els diners els que "treballen" mentre nosaltres no ho fem. També es injust el patrimoni que rebem dels pares i avis quan es moren, donat que són rentes que no neixen del nostre treball, sino del d'ells. El món está ple d'injustícies.

7:16 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Julio, no veig la injustícia i en les rentes de capital ni en les herències. Al cap i a la fi si vols viure dels interessos que et proporcionen les entitas bancàries tu ja estas pagant una comissió pel sevei.

Després, si els meus pares em deixen en herència un pis és perquè els genera més utilitat donar-me'l a mi que vendre'l o bé regalar-lo a l'Estat, per tant, jo com a fills m'he hagut de treballar aquesta utilitat.

No entenc, al cap i a la fi perquè només són justes les rentes provinents del treball.

11:24 a. m.  
Blogger Raül Alcón ha dit...

Molt bé això d'en Robert Nozick.

Júlio, si una herència és injusta, també ho és un regal, oi? Tampoc aquí no es parla de que únicament sigui justa la renda provinent del treball.

Una sal·lutació.

12:09 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

Julio: Si és injust que l'Estat et robi part del teu treball i també és injust que gaudim de rendes que no provenen del treball, d'on hauria de treure els diners l'Estat?
Bevingut al Club!

1:15 p. m.  
Blogger Marçal Girbau ha dit...

Sr. Director:

Em pot explicar què hi fa vostè a la UPF?? Ho dic perquè li vull recordar que, malgrat que CiU va intentar fer-nos creure que era la universitat dels convergents, la Pompeu és una Universitat pública. M'entén??

De debò, senyor Director, s'ho ha de fer mirar. L'Estat som TOTS, i, per tant, l'Esta no roba res. Vostè ha fet mai un viatge amb amics?? Molt sovint, en aquests casos, els amics decideixen fer un "fons comú". Els impostos no és res més que un "fons comú". Per tant, hom paga impostos i a canvi rep uns serveix, com, per exemple, poder anar a una universitat pública i de qualitat, com és la seva.

Qui té més, paga més, perquè pot pagar més. Ser ric no és per elecció -com vostè semblava que digués en un post de fa cer temps-, sinó per sort. Voler ser ric implica voler ser més que algú. Vostè coneix algú que vulgui ser pobre??

1:23 p. m.  
Blogger Unknown ha dit...

En MG té raó, si tant en contra estás de que l'estat control·li la ensenyança i la sanitat, perquè no prediques amb l'exemple i vas a una universitat privada?

O es que ara dirás això de: ja que pago impostos... Molts discursets, pero alhora de la veritat anem a plorar a l'estat del benestar.

2:30 p. m.  
Blogger Guillem Casas ha dit...

Girbau, tot i que jo soc partidari d'aquest "fons comú" del que tu parles oblides un factor molt important sense el qual no convenceràs a cap liberal que rondi per aquí.

El tema és que, el fons comú que tu realitzes en un viatge, el fas de manera voluntària, oi? Per contra, l'Estat t'ha demanat mai si volies pagar impostos o no fer-ho?

Jo l'únic que dic és que els impostos son necessaris i que senzillament s'ha agafat el nivell de renta com a eina per a distingir ja que és el més eficient. M'explicaré, si tu li prens els mateixos calers a Amancio Ortega que a un home en atur, l'home en atur estarà pidolant pel carrer en menys de dos díes, cosa que com a Estat no t'interessa. Per contra, si ho fas de manera proporcional, aconseguirás "donar aire" al menys ric i així serà aquest qui, en un futur, pugui pagar un nivell més elevat d'impostos.

És obvi que l'Estat no pot viure només dels impostos indirectes i que n'ha de buscar més (directes) a altres llocs.

A part, no veig jo que els governs "de dretes" o de caires més liberals canviin el model quan son ells qui governen. Veig molt fàcil criticar models i escopir-hi a sobre sense proporcionar solucions. Ho podran veure injust o un robatori, molt bé, i doncs què proposen?

2:36 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Nosaltres estem en contra de les universitats públiques, però JA QUE ENS OBLIGUEN A PAGARLES, seriem estúpids si no l'aprofitessim quan ens va bé.

Girbachov, quan jo vaig de viatge i faig aquest fons comú és perquè jo hi estic dacord.

Ara imagina q has hagut d'anar de viatge per cullons amb gent que no coneixes de res. UN paio que diu obrar "pel bé de tots" t'agafa part dels teus diners i ho gasta amb el que ell vol, sense demanar-t'ho. No seria això, senyor Girbau, un robatori?

"Voler ser ric implica voler ser més que algú. Vostè coneix algú que vulgui ser pobre??"

D'aquí podem deduir que tothom vol ser més que algú. Oi, senyor Girbau?

Com deia el meu amic Pedro Schwartz: " Yo no estoy en contra de la desigualdad, porque no soy envidioso. Yo estoy en contra de la pobreza"

2:51 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Senyor regidor, el Nucli Dur no té representació política.





De moment... xD

3:57 p. m.  
Blogger Guillem Casas ha dit...

Alberto, en quin moment he dit que tinguessiu representació política?

Que jo sàpiga he dit que els governs de dretes (el qual no vol dir l'ND) continuen fent aixó que vostés (aquí hi incloeixo als partits de dretes i a l'ND) tan critiquen.

Més tard, demano alguna proposta de solució en comptes de tanta crítica.

Ara sí? Contesti'm doncs, ara que ja hem aclarat (si és que calia fer-ho) que no tenen representació política, de moment.

6:44 p. m.  
Blogger PeRe ha dit...

És molt interessant aquest debat sobre l'autor anarcoliberal. La pugna que manté amb els "liberals igualitaris" (una etiqueta que per més d'un sona a oxímoron) té veritables "perles" que es mereixen ser analitzades més enllà de picaresca que se'n pugui fer a priori: autopropietat, transaccions voluntaries, slipperis slopes, etc...Conté una quantitat de provocacions molt racionals i poc raonables que el fan divertit. No obstant, també val la pena un debat que sovint s'oblida i que també és important: si es fa aquesta crítica tan profunda a l'Estat, perquè no opta per postular-ne la destrucció? quins arguments tenim per seguir defensant l'existència de l'Estat i no l'anarquia? no és una violació de l'individu (sagrat i objecte de culte) la mera existència del gran Leviathan?¿

Salut i tecnofrikisme. Salutacions des del Moviment I+T.

1:48 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

"A part, no veig jo que els governs "de dretes" o de caires més liberals canviin el model quan son ells qui governen."

Els governs de dretes o de caure més liberal no defensen canviar el model. Nosalres si ho defensem i donem alternatives.

1:53 a. m.  
Blogger Raül Alcón ha dit...

L'ND està absolutament en contra del fons comú. Tot i així, essent aquest d'aportació voluntària, poc té a veure amb l'expoli fiscal de l'Estat.

9:58 p. m.  
Blogger El Director ha dit...

La direcció de l'Estable desaprova l'actitud de destacats membres del Nucli Dur de deixar-se marcar l'agenda de debat per un indigent intel·lectual com MG.
Amb les nostres respostes dignifiquem un simple ignorant de pedanteria molt per sobre de les seves possiblitats.
Elevem el nivell del debat, senyors!

10:26 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici