dimecres, de novembre 01, 2006

Avui ens la juguem

Estimats lectors de l'Estable,

Avui tenim l'oportunitat de decidir qui serà el president de Catalunya en els propers 4 anys, legalismes a banda.
El model d'elecció ens obliga a decidir simultàniament (tots els votants alhora) qui preferim i és inevitable tenir en compte una estimació de què esperem que facin els nostres convotants. Alguns diran que això és un cercle viciós, un peix que es mossega la cua i perpetua l'hegemonia de determinats partits. És cert, però lamentablement no es pot evitar per la mateixa naturalesa del comportament humà. En tota evaluació racional d'una situació els resultats de la qual depenen de les decisions d'altres agents és impossible, repeteixo impossible, no tenir en compte allò que esperem que facin aquests. Si no ja no és racional. De l'estudi d'aquests fenòmens se'n diu teoria de jocs i a la facultat d'economia és una de les assignatures més divertides. És a dir que per molt que reneguis del vot útil, quan decideixes votar ERC saps, per molt que no t'agradi, que estàs escollint José Montilla per presidir Catalunya, o bé ho incorpores en el procés decisori i tot i així tires endavant o bé ets un imbècil incapaç d'analitzar racionalment el teu entorn. Una de dues.
Vist això, tot votant s'ha de plantejar, d'entrada, la següent pregunta:
Qui vull que presideixi la Generalitat en els propers quatre anys?
Per respondre és respectable no seguir un anàlisi racional i manifestar que la teva preferència és Joan Saura o Albert Rivera. Bé, molt elegant, però lamentablement el vot dels altres que influeix en el resultat i en canvi el teu vot NO influeix en el vot dels altres. Sabem que els altres, aquest grup de gent entestada en decidir el resultat electoral, votaran majoritàriament per Artur Mas o José Montilla. I com que aquesta gent seguirà fent el mateix decidixi el que decideixi jo, és raonable prendre-s'ho com un factor exogen, que ens ve donat d'entrada i no depèn de la nostra decisió. Molt bé. La pregunta queda formulada molt sintèticament així:
Mas o Montilla? Si no tens clar això no pots avançar.
Aquesta pregunta té 3 possibles respostes:

1. Prefereixo que Catalunya tingui el senyor José Montilla de president. Molt bé, tu sabràs. Si això és cert tens tres possibilitats de vot:
- pots votar directament als sociates per afavorir el pes relatiu dins del nou govern d'il·lustres i honrats personatges com José Zaragoza o Miquel Iceta
- pots votar al Xoan Saura i el seu partit Comunista repintat de verd
- o pots votar als nois de l'Esquerra Republicana i seure al sofà a esperar el proper sarau que organitzen amb la seva solvència constrastada.

2. Sóc indiferent, estricament indiferent, em són absolutament igual l'un o l'altre. Però t'ho has de creure de veritat, si no no val. Vota qui et dóni la gana. Hauràs de tenir en compte altres criteris. Però ja és prou fort dir-li al Mas que t'és igual que sigui ell o l'entrevistat ofès Montilla qui presideixi Catalunya.

3. Prefereixo l'Artur Mas per liderar el govern de Catalunya que haurà de pilotar el desplegament de l'Estatut (i amb una mica de sort a veure si arreglem això dels drets i deures, que Kim Jong Il ja té prou feina a Corea per venir a dissenyar-nos el menú de cada dia). Només tens una opció: votar CIU.
Que quedi clar: si realment prefereixes el president Mas al presidente Montilla, de veritat, no pots fer altra cosa que votar CiU. Però t'ho has de creure també.

Aclarit això, lectors, només queda resar perquè tot surti bé i aviat la Primavera torni al Pati dels Tarongers i José Montilla a Madrid.

Gràcies.

El Director.

1 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Informa't i aprèn: ni els comunistes estan representats per Saura, ni Saura representa als comunistes; és més, et semblarà increïble però dintre del que avui en dia s'entén per "ser d'esquerres" hi han unes quantes vies més a part del comunisme (socialdemocràcia, anarquia, etc.). Normalment confons socialdemocràcia amb comunisme, i són coses ben diferents, noi.
El cap el tenim per alguna cosa més que per portar barret!

5:07 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici