dilluns, de novembre 24, 2008

La càrrega de la prova

En dret es parla sovint de la càrrega de la prova i de la presumció d'innocència. La idea és la següent: davant d'un delicte, l'acusació és qui ha de demostrar que l'acusat n'és efectivament el responsable i no a la inversa. Per entendre'ns: si algú t'acusa d'haver matat al teu veí, per esquivar la presó no cal que tu demostris que no ho has fet, n'hi ha prou amb que el fiscal, o qui sigui l'acusació, no pugui demostrar que ho has fet. És un matís crucial, suposo que es veu de seguida. A mi em sembla un mecanisme molt encertat i suposo que el consens és ampli: imposar mesures tan dures com tancar algú durant anys en una gàbia necessita, per gaudir d'una certa legitimitat, l'utilització d'un mecanisme que minimitzi el risc d'imposició sobre innocents.
Doncs una impotència semblant a la de l'acusat a qui se li viola la presumpció d'innocència deu ser la que sentim els liberals quan ens veiem obligats a lluitar contra la prohibició d'obrir la teva botiga a l'hora que et doni la gana, contra la prohibició de drogar-se, contra les traves a la prostitució, a l'eutanàsia o al lliure comerç.
Són mesures que s'adopten generalment per satisfer els interessos d'alguna minoria i en canvi, a qui suggereix suprimir-les, se li demanen de seguida les mil i una proves de que la seva supressió no "desertitzarà els centres de les ciutats", "acabarà amb l'agricultura europea", o "arruinarà la salut de la població".
Què volen que els digui, a mi em semblaria més raonable que fossin els partidaris del toc de queda comercial, per exemple, els responsables de demostrar, amb dades fiables i hipòtesis contrastades, que el cataclisme seria de la magnitud que diuen i que no estem davant dels interessos gremials de tota la vida.

7 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Millor que segueixis fent gràfiques com les del post anterior, són infinitament més entretingudes que aquest recull de tòpics que acabes de fer.

No aportes res nou, ja sabem que ets liberal. I pedant. A veure si t'ho curres més al pròxim, ok reietó?

Ah, seguint amb això de liberal i pedant...Deuen ser sinònims: Jordi de la Torre, Jordi Coll, moré, Xevi, etc.

12:31 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Sr. Anònim, em sentiria molt honrat si m'afegia a aquesta llista. Mercès.

3:46 p. m.  
Blogger Francesc Rodríguez ha dit...

D'acord amb tu com gairebé sempre Jordi. Per cert, què tal per la UPF? Ja has mirat què faràs l'any que ve?
I senyor anònim, el mínim que es pot fer en deixar un post a un altre blog dient "pedant" al propietari és posar el teu nom.

6:45 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Jo també reclamo el meu dret de ser en aquesta llista. Que s'ha cregut el paio aquest!

7:12 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

El Jordi Coll és una fulla seca apunt de caure...
M'agraden sempre els enfocaments originals amb què dotes la defensa al liberalisme. L'únic problema és que són massa sofisticats per convèncer a polítics i gent en general. A desgrat teu, dir que el lliure mercat porta menys atur és un argument més efectiu, però no tan vàlid potser.

9:33 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Llista oficial de pedants:
- Jordi de la Torre
- Jordi Coll
- moré
- Xevi
- Riberenc
- Francesc Rodríguez
- Xavi
Algú més? Apunteu-vos abans que finalitzi la inscripció, entrareu al sorteig d'una mica de modèstia!!

1:36 a. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Anònim: has dit que en moré, un jueu, és un pedant. Antisemita!!!

Com t'atreveixes?

"hu yehudi tov ve-gadól"!

Fisk

7:53 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici