dijous, de febrer 01, 2007

Crim i càstig

Com varia la quantitat de crim davant un increment de preu (enduriment de penes)?
La teoria econòmica suggereix una relació inversa entre duresa de la condemna i criminalitat, com suggeria ahir que els lletjos estudien més. Són molts els defensors de la pena de mort que freqüenten l'argument de la dissuasió, per exemple.
Dos economistes, un de Columbia i un de Michigan, han intentat veure què diuen les dades d'aquesta hipotesi i la conclusió que treuen és precisament que la demanda de crim és extraordinariament inelàstica, és a dir, la delinqüència no disminueix perceptiblement davant un augment significatiu del preu.
Per estudiar-ho s'han fixat en què passa amb les taxes de criminalitat a Florida entre 1989 i 2002 al voltant del moment en què tots experimentem un fortíssim augment en el preu que se'ns demana per delinquir: el nostre 18è aniversari.
Es veu que la probabilitat d'acabar a la presó per cometre un delicte passa del 3% al 17% en l'instant entre les 23:59 de la vigília de l'aniversari i les 00:00 h del dia en què se't comença a aplicar el codi penal estandard, un regal poc apreciat per la majoria. I què passa amb els arrestos en les setmanes anteriors i posteriors? En paraules dels autors:
'there is no sizeable decrease in the arrest rate that corresponds to the bump up to an adult penalty in the weeks before and after people turn 18. To an economist, this is odd. At the grocery store, in weeks that Coke is on sale and Pepsi is not, consumers respond immediately. Coke sells out while Pepsi languishes on the shelf.'
En un acte més aviat irracional com el crim sembla que la dissuasió per mitjà del preu no és massa efectiva.
Això no vol dir, lògicament, que penes més dures no redueixin efectivament la taxa de criminalitat. Però no per la dissuasió sinó perquè la majoria de criminals són reincidents i tenir-los tancats més anys redueix la probabilitat que tornin a delinquir en un futur proper, almenys mentre són entre reixes.
En aquest sentit, no hi ha cap diferència entre la pena de mort i la cadena perpètua pel que fa a criminalitat: les dues treuen de circulació el potencial assassí reincident, res més.

3 comentaris:

Blogger Enmig del camí ha dit...

Si es té ganes de delinquir, es delinqueix, deu ser això, no?

9:16 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Aleshores la teva postura és que l'Estat només ha de garantir la seguretat de que els criminals no tornin a deliquir. No ha d'aplicar mai mesures que la societat, per convenció, cregui justes en cada cas?

Respon-me, si us plau, que aquest tema m'interesa.

2:17 p. m.  
Blogger Julio ha dit...

I de la reinserció, ni parlar-ne, oi?

9:59 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici