dimecres, de desembre 17, 2008

Piràmides

"Put Madoff In Charge of Social Security", diu un editorial del Wall Street Journal d'avui. Suposo que molts dels que aquests dies tornaran a fustigar al capitalisme, la "desregulació" i el president Reagan perquè el senyor Madoff ha estafat a una pila d'inversors no acabaran d'entendre la broma. M'explico: a Espanya fa molts anys que tenim muntada una piràmide de dimensions molt més bèsties que la del senyor Madoff, se'n diu "sistema públic de pensions", segur que n'han sentit a parlar.
Com funciona una piràmide? Els diners que entren avui, amb la promesa d'un rendiment futur, serveixen per a pagar els rendiments promesos als inversors d'ahir. I els diners que entrin demà dels nous inversors serviran per pagar els rendiments promesos als senyors que han entrat avui. La idea és que mentre la base segueixi creixent (és a dir, l'esquema segueixi tenint forma de piràmide) serà possible oferir un rendiment a tothom.
Com funciona la Seguretat Social? Els diners que entren avui, amb la promesa d'una pensió futura, serveixen per a pagar les pensions promeses als contribuents d'ahir. I els diners que entrin demà dels nous contribuents serviran per pagar les pensions promeses als senyors que han entrat avui. La idea és que mentre la base segueixi creixent (és a dir, l'esquema segueixi tenint forma de piràmide) serà possible pagar una pensió a tothom. No els resulta familiar?
Evidentment hi ha una diferència important: quan algú decideix no entrar a la piràmide del senyor Madoff, el senyor Madoff ja es pot començar a buscar un bon advocat si no vol acabar entre reixes.
En el cas de les pensions públiques, en canvi, quan algú decidiex no entrar a la piràmide del govern, aquest algú ja es pot començar a buscar un bon advocat si no vol acabar entre reixes.

4 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Bravo! Magnífica comparació!

3:01 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Els fans incondicionals del blog ens sona molt aquest article...

5:47 p. m.  
Anonymous Anònim ha dit...

Està repetit. S'acaben les idees eh?

1:47 p. m.  
Blogger Pau Labró Vila ha dit...

No és que se li acabin les idees. És l'armamentística socialista la que no canvia. Però, tot i així, sempre tan eficaç...

1:31 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici