dijous, de setembre 14, 2006

Fracàs escolar

Ara que comença l'escola ens tornen a martiritzar amb les dades aquestes del fracàs escolar. Es veu que el 30 % dels joves no acaben els estudis secundàris i és una gran tragèdia. Doncs adéu i no molestin més, home.
Tot aquest rembombori radica en un desconeixement de conceptes estadístics bàsics:
En altres èpoques només una ínfima minoria de la població accedia a l'educació secundària. Aquesta era un bé de luxe i només qui tenia prou diners i un mínim talent aconseguia sortir-se'n. Més tard es va anar generalitzant la idea de finançar l'educació de la gent amb talent. Així doncs es creaven fundacions que finançaven l'ensenyament d'aquells que acreditaven una capacitat intel·lectual digne de rebre tal inversió. Molt bé.
Fins que apareix la idea de l'educació per tothom, independentment de si tenen o no les condicions necessàries per sortir-se'n. L'Estat, és a dir tu i jo, paga l'educació de tota persona entre 3 i 18 anys. A tothom. Sense excepció.
És raonable assumir que la densitat d'imbècils o simplement de gent que no arriba als mínims exigibles per superar l'educació secundària s'ha mantingut més o menys constant al llarg del temps i no perquè se'ls obligui a assistir a unes classes determinades passaran a ser persones amb la més mínima intel·ligència o curiositat intel·lectual. No perquè et fitxi el Barça passes a ser un gran jugador de futbol, estem d'acord?
Abans aquests ni tant sols accedien a les aules, més que res perquè ningú no considerava que valgués la pena llençar-hi els diners. Ara hi accedeixen i fracassen. Per tant ens trobem amb taxes d'abandonament o fracàs escolar molt elevades. Òbvi. Aritmètica pura. I jo he de treballar 10 hores al mes gratis perquè aquests tios puguin seure en una cadira d'una escola del meu país?
Si tot Barcelona fitxés pel Barça però al camp seguissin havent-hi 11 jugadors, és fàcil deduir que un milió de persones s'haurien d'asseure a la banqueta. Abans eren a la grada i ara a la banqueta, abans no anaven a escola i ara hi van a pegar-se i/o insultar-se, però o ets Ronaldinho o aquí la pilota la xuta un altre. Doncs igual. Vol dir que el Barça va cada vegada pitjor perquè té molta gent a la banqueta que no juguen mai? Home, potser el problema és que no els hauria d'haver contractat, és clar.
Doncs potser que ens comencéssim a replantejar això de l'educació pública pagada per tu i jo (dita gratuïta en ambients progressistes) perquè aquí no n'hem estat mai de llençar els diners miserablement.
Ja piquen a la porta una colla de progres enfurismats perquè hi ha qui no té diners per pagar-se l'educació, d'aquests que resen cada dia al pare Estat i creuen en el dogma de l'educació pública "gratuïta" (ara al Corte Inglés també ofereixen productes gratuïts: es tracta d'agafar-los sense que et vegin i sortir) i per no deixar-los amb les mans buides, tot i que la solució és del tot òbvia i em sembla un insult a la intel·ligència del lector haver-la de tornar a explicar, exposo, breument, la manera com em sembla que s'hauria de portar aquest tema.
Baixen al carrer, surten per la porta, tomben a mà dreta i a la primera cantonada veuran un cartell amb les següents lletres: BBVA. Entren i demanen un crèdit.
I no molestin més o aviso la policia, cony.

1 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Vaja, vostè deu ser tan intel·ligent que ha escrit secundaris amb accent a la -a per comprovar si algú és capaç d'adonar-se'n, no és així?
Perquè vostè va aprovar la secundària amb matrícula d'honor com és el meu cas, oi?
I en un institut públic, oi?

11:51 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici